For best experience please turn on javascript and use a modern browser!
NL

Schrijfcentrum voor alle UvA-studenten

Studeer je aan de UvA en wil je hulp of advies bij het schrijven van academische teksten in het Nederlands of het Engels? Dan kun je gratis gebruik maken van het Schrijfcentrum.

Het Schrijfcentrum biedt individuele begeleiding, workshops, scriptieweken en cursussen voor alle studenten van de UvA. Deze taalondersteuning is er zowel voor studenten die in het Nederlands schrijven als voor studenten die in het Engels moeten schrijven (ga in dit geval naar de Writing Centre). 
Bij het Schrijfcentrum werken studenttutoren: ouderejaarsstudenten die goed kunnen schrijven en getraind zijn in het begeleiden van studenten.

Scriptieweek Schrijfcentrum

Een week lang werk je samen in groepjes van vier à zes studenten en één tutor van het Schrijfcentrum. Je spreekt twee keer per dag online af met je groepje om een dagplanning te maken, je voortgang te bespreken, en advies en ondersteuning te krijgen. Gedurende de week heb je ook de mogelijkheid om individueel met je tutor af te spreken.

Alle studenten van de universiteit van Amsterdam zijn welkom: de enige eis is dat je nu bezig bent met je bachelor- of masterscriptie.

Schrijf je je scriptie in het Engels, of zit je liever in een Engelstalig scriptiegroepje? Ga naar de website van het Writing Centre: ​​​​​www.uva.nl/writingcentre.

Je kunt je ongeveer twee weken van tevoren online opgeven voor de Scriptieweek. Let op: meestal zijn er meer aanmeldingen dan plekken, dus wees er snel bij.

Da data voor dit academisch jaar zijn:

 • 16 – 20 november 2020 (blok 2): VOL 
 • 18 - 22 januari 2021 (blok 3): VOL
 • 17 – 21 mei 2021 (blok 5): de registratie opent op 6 mei 2021
 • 14 – 18 juni 2021 (blok6): de registratie opent op 3 juni 2021
 • 12 – 16 juli 2021 (zomer): de registratie opent op 1 jult 2021

Is er geen plek meer? Je kunt ook één of meerdere individuele afspraken maken met een schrijftutor als je problemen hebt met het gestructureerd werken aan je scriptie. Hieronder kan je online een afspraak maken.

Individuele begeleiding

Je kunt een afspraak maken met een tutor van het Schrijfcentrum om je te helpen met een paper, verslag, essay of scriptie. De tutor kan je onder andere helpen met:

 • begrijpelijk formuleren;
 • teksten goed structureren;
 • een academische schrijfstijl hanteren;
 • correct spellen;

Indien je een eerste versie of een tekstplan hebt, leest je tutor deze van tevoren. Tijdens de afspraak bespreek je de tekst of je plannen uitgebreid met je tutor. Als het nodig is, kun je meerdere vervolgafspraken maken.

Let op: het Schrijfcentrum is geen spellings- of grammaticacontrole. De tutor corrigeert je tekst niet, maar helpt je om je bewust te worden van de manier waarop je schrijft en zal samen met jou eraan werken om je schrijven te verbeteren.

Maak een afspraak met een van onze tutoren

Workshops

Het Schrijfcentrum biedt regelmatig een workshop werkwoordspelling aan:

Hoe zit het met de d’s en t’s in de tegenwoordige tijd en in de verleden tijd en hoe spel je een deelwoord   dat je gebruikt als bijvoeglijk naamwoord?

De workshops wordt online gegeven. Je kunt je ongeveer twee weken van tevoren hier opgeven. 

De data voor de komende workshops zijn:
 

 • Woensdag 25 november 2020, 10.00 – 12.30 uur - VOL
   

Online hulpmiddelen

Heb je nu direct hulp nodig? Ga dan naar www.Taalwinkel.nl. Daar vind je veel informatie over grammatica, schrijfstijl, spelling etc.

Vragen?

Mail ons via schrijfcentrum@uva.nl

Bekijk ook het filmpje waarin tutoren aan het woord zijn over het Schrijfcentrum: 

Loading video..
Kijk hier voor meer informatie
Het Schrijfcentrum van de Universiteit van Amsterdam