Cursus Beter Schrijven NT1 voor studenten aan de UvA

Het Instituut voor Nederlands Taalonderwijs en Taaladvies (INTT) biedt een cursus ‘Beter Schrijven’ aan voor studenten van de UvA die problemen ondervinden bij het schrijven van teksten op academisch niveau. Het doel van de cursus is het verbeteren van de schrijfvaardigheid in een academische context.

Let op: deze training is niet bedoeld voor eerstejaarsstudenten Geesteswetenschappen! Zie hiervoor: Taaltrainingen voor FGw-studenten

Is Nederlands niet uw moedertaal? Dan kunt u zich ook inschrijven voor Beter Schrijven NT2.

Doelgroep: Studenten en medewerkers van de UvA met Nederlands als moedertaal.
Groepsgrootte: Maximaal 20 deelnemers
Studielast: 2 uur les en zo'n 2 uur zelfstudie per week
Aantal weken: 6 weken
Cursustijden: maandag 15.00 - 17.00

• 8 november -13 december 2021
  • 14 februari - 25 maart 2022

Prijs

• gratis voor studenten van de UvA. U moet wel zelf het boek aanschaffen (zie onder Lesmateriaal).
  • €370,- voor externe kandidaten (excl. lesmateriaal)

Aanmelden

U kunt het aanmeldingsformulier hieronder downloaden en sturen naar intt@uva.nl.

• Doelgroep

De cursus is bedoeld voor studenten van de UvA die hun academische schrijfvaardigheid willen verbeteren. Het gaat om studenten van wie Nederlands de moedertaal is of om studenten en medewerkers met een anderstalige achtergrond van wie het niveau van het Nederlands ‘near native’ is. Eventuele open plaatsen kunnen in overleg worden bezet door externen.

• Inhoud van de cursus

De cursus bestaat uit theoretische gedeeltes afgewisseld met schrijfopdrachten. Aan de hand van deze opdrachten traint u verschillende aspecten van het schrijven. Daarnaast maakt u kennis met een aantal handige naslagwerken en boeken voor zelfstudie.
    In zes lessen van twee uur worden de volgende onderwerpen behandeld:

• hoe u goed kunt parafraseren;
    • hoe u uw schrijfstijl kunt verbeteren;
    • hoe u uw teksten beter kunt opbouwen en structureren;
    • hoe u grammaticale fouten en spelfouten kunt voorkomen.
  • Lesmateriaal

Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van het volgende boek:

• Maartje Goossen en Francien Schoordijk: “Basisvaardighedenacademisch schrijven”, Coutinho, Bussum 2014, eerste druk. ISBN:978 904  690 3926

Dit boekt dient voor aanvang van de eerste bijeenkomst te worden
    aangeschaft.

• Algemene voorwaarden

Indien er meer aanmeldingen zijn dan plaatsen, wordt geplaatst op volgorde van binnenkomst van het formulier.

Restitutie van het cursusgeld is alleen mogelijk indien een schriftelijk (d.w.z. per post of per e-mail) verzoek daartoe uiterlijk vier weken voor aanvang van de cursus is ontvangen. Van elke restitutie zal tien procent administratiekosten worden afgetrokken.

Bij onvoldoende belangstelling behoudt het INTT zich het recht voor de cursus niet te laten doorgaan. In dat geval zal het reeds betaalde cursusgeld volledig gerestitueerd.

Taalwinkel

Voor meer hulp en handige tips bij het schrijven kunt u alvast terecht op Taalwinkel.nl. Dit is de online taaladviesdienst van de UvA en HvA. U vindt er bijvoorbeeld informatie over het houden van presentaties, het schrijven van werkstukken en scripties en alle spellingsregels worden helder uitgelegd. Moet u een verslag schrijven, maar u weet niet goed hoe u moet beginnen? Of wilt u weten hoe u meer structuur in uw teksten krijgt? Wilt u uw presentatietechnieken verbeteren? Of twijfelt u altijd over uw d’s en t’s? Aan de hand van toetsjes, uitleg, filmpjes en voorbeelden kunt u op Taalwinkel.nl uw taalvaardigheid verbeteren en verder ontwikkelen.

Kijk op www.taalwinkel.nl